In 2024 komen drie schoolklassen onder schooltijd de lessen volgen: de pilot van 2023 breidt zich uit! Er zullen geen buitenschoolse schooltuinlessen meer plaatsvinden.

Schooltuin PlukWad

 Schooltuinieren voor elk kind

De schooltuin is een project van biologiedocent Sien Niermeijer. Zij heeft op een schooltuin gewerkt en zet zich in voor deze vorm van onderwijs.


De schooltuin op Pluktuin PlukWad dient als voorbeeld voor gemeente Harlingen en de andere omliggende gemeenten. Het project laat zien wat schooltuinonderwijs in kan houden. Met de ambitie om schooltuinonderwijs binnen het basisonderwijs voor elk kind beschikbaar te maken.


Iedereen die geïnteresseerd is in schooltuinonderwijs is van harte welkom op de tuin. Neem hiervoor contact op met Sien.


In mei 2022 startte Sien met lesgeven aan twee groepen kinderen op dinsdag- en woensdagmiddag. In totaal volgende 26 kinderen in hun vrije tijd gratis schooltuinlessen van 2 uur per week. Alle deelnemende kinderen waren ontzettend enthousiast.


In mei 2023 ging het tweede schooltuinseizoen van start.  In totaal volgden 55 kinderen de schooltuinlessen verdeeld over twee buitenschoolse groepen en één klas die onder schooltijd naar de tuin kwam. Groep 6/7 van IKC 't Wad deed mee aan deze pilot die werd gesteund door Gemeente Harlingen.


In mei 2024 wordt de pilot uitgebreid naar drie groepen 6/7 die vanaf de meivakantie tot aan de herfstvakantie het lesprogramma komen volgen op de schooltuin. 


Volg onze instagrampagina voor regelmatige updates! 


14 juli 2024 was Schooltuin PlukWad te horen in de radiouitzending van bnnvara`s Vroege Vogels op NPOradio 1. Ook werd er een filmpje gemaakt en een stukje over de schooltuin geschreven. Terug kijken luisteren kan hier.


Eind mei 2023 kwam CZVideoful bij ons op bezoek en maakte onderstaand filmpje van de schooltuinles van groep 6 van IKC 't Wad. 

Wat kan je verwachten als je komt schooltuinieren?


  • Er wordt gewerkt volgens een zorgvuldig uitgedacht programma. Ieder kind krijgt een eigen tuintje van 8 vierkante meter. Daarnaast gaan we als groep ook nog een paar extra 'tuintjes' maken met bijvoorbeeld kruiden of een reuzenpompoen.
  • De kinderen verbouwen heel veel verschillende groenten. Onder andere aardappels, spitskool, sla, courgette, droogbonen, mais, sperzieboontjes, wortels, bietjes, uien en nog meer!
  • We gaan allerlei bloemen telen zoals dahlia's, zinnia, zonnebloem en afrikaantjes.
  • En tot slot planten en zaaien we ook nog kruiden. Denk aan peterselie, selderij, rode peper en basilicum.


  • Elke les heeft een thema met specifieke activiteiten. De kinderen krijgen een lesboekje/werkmap waar opdrachten in staan. Het boekje is vooral bedoeld als een herinnering aan deze ervaring. We gaan bijvoorbeeld onze recepten erin stoppen, een herbarium maken van de mooiste bloemen uit de tuin en tekenen onze klimboon erin na.
  • Natuurlijk leren de kinderen heel veel over tuinieren en het verbouwen van je eigen eten. We tuinieren biologisch, maken onze eigen compost en proberen zoveel mogelijk materialen te recycleren.
  • Maar er is ook veel aandacht voor de natuur. Welke dieren leven er op de tuin? Hoe groeit mijn bonenplant? Hoe leven bijen en waarom zijn ze belangrijk?
  • We gaan samen koken op de tuin. Na de zomervakantie is er een les waar we met de hele groep een heerlijke pan soep gaan maken met alles uit onze eigen tuin. Verder krijgen de kinderen recepten mee om met groente van de tuin thuis aan de slag te gaan. En we maken direct op de tuin een aantal kleine hapjes om onze oogst alvast voor te proeven.


  • We moeten meten, rekenen en begrijpend lezen om alle klussen op de tuin goed uit te kunnen voeren. Hoe verdeel ik 10 uitjes over 1 meter? Of 9 kievietsbonen over drie stokken? Hoe werk ik met het teeltplan (de plattegrond) van mijn tuintje zodat ik weet wat ik waar moet planten of zaaien? Hier speelt ruimtelijk inzicht een rol.
  • Hoe lees je een recept? En hoe schrijf je er zelf eentje?
  • We gaan creatief aan de slag! Hoe maak je een origineel naambordje voor je tuin? Dit wordt een leuke thuisopdracht voor in de meivakantie. Zodra de bloemen bloeien gaan we heel veel boeketten maken. Welke bloemen passen mooi bij elkaar? Wat is je lievelingsbloem?
  • En geloof het of niet; we krijgen verhalen te horen van vroeger. De tuin geeft ook aanleiding tot een geschiedenisles. Wisten jullie dat onze tuin op een terp ligt waar vroeger een machtige Friese koning woonde? Er is zelfs een gouden mantelspeld gevonden die nu in een museum in Leeuwarden ligt. Wie weet vinden wij ook wel wat in de grond! Weten jullie waar de aardappel vandaan komt? We ontdekken het op de tuin!
  • Tuinieren gaat over grond. En dus ook een beetje over aardrijkskunde. Uit wat voor grond bestaat de bodem van onze tuin? Hoe kan dat? En hoe zit het met de rest van Nederland?
  • Tot slot tuinieren we op het land van Boer Tjeerd. Wij poten 2 aardappels per kind maar Tjeerd gaat voor het grote werk en plant wel ruim drie miljoen! Hoe werken de grote machines die hiervoor nodig zijn? En wat doe je als akkerbouwer eigenlijk allemaal? Welke gewassen verbouwt Tjeerd? We nemen een kijkje bij Boer Tjeerd en horen van hem hoe het grote werk er aan toe gaat!


Maar het allerbelangrijkste is dat we samen heel veel plezier gaan maken op de tuin! En elke les met al onze zintuigen een ervaring opdoen. Lekker vies worden, heel veel lol maken en tussendoor ook nog eens een prachtige tuin creëren waaruit we heerlijke groenten en schitterende bloemen mee naar huis kunnen nemen.  

Volg Schooltuin PlukWad op Instagram

VOLGEN
Share by: